Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Τον Φεβρουάριο το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

 ΑΥΓΗ Φοίβος Κλαυδιανός
Με μεταβατική Πολιτική Γραμματεία και γραμματέα και σε κλίμα συναίνεσης συνεχίζει, όπως όλα δείχνουν, ο ΣΥΡΙΖΑ προς το συνέδριο ανασυγκρότησής του. Στη χθεσινή μακρά συνεδρίαση της διευρυμένης Πολιτικής Γραμματείας (διήρκεσε περισσότερες από τέσσερις ώρες) παρουσία του Αλ. Τσίπρα και αρκετών μελών της κυβέρνησης, τέθηκε σειρά ζητημάτων, τα περισσότερα από τα οποία διευθετήθηκαν στη βάση ομοφωνίας και συνθέσεων. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις, οι οποίες θα κορυφωθούν το σαββατοκύριακο, 11-12 Οκτωβρίου, στην Κεντρική Επιτροπή.
Αξιοσημείωτη είναι η φράση που ανώτατο κομματικό
στέλεχος μετέφερε στην "Αυγή" σχετικά με το κλίμα της συνεδρίασης: "Η συντροφική κουβέντα που έγινε στην Π.Γ., η πολιτική κατανόηση μέσα στην οποία πάρθηκαν οι αποφάσεις και οι κοινές αγωνίες για τα τεράστια διακυβεύματα της επόμενης περιόδου μαρτυρούν ίσως την καλύτερη περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ, περιλαμβανομένης και της εποχής του Συνασπισμού".

Στην Κ.Ε. ξεκινάει δρόμος προς το συνέδριο ανασυγκρότησης

Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, χθες έγινε ο πρώτος κύκλος της συζήτησης, που αφορούσε το κείμενο της εισήγησης προς την Κεντρική Επιτροπή. Το κείμενο θα έχει δύο μέρη. Το πρώτο μέρος αφορά την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και το δεύτερο τον προγραμματισμό για την επόμενη περίοδο ενόψει και του συνεδρίου, για το οποίο η Π.Γ. θα εισηγηθεί στην Κ.Ε. να γίνει μέσα στον Φεβρουάριο. Παράλληλα, θα γίνει εισήγηση στην Κ.Ε. να αποφασίσει καμπάνια εγγραφής νέων μελών στην πορεία προς το συνέδριο, στη λογική της αντιστοίχησης της οργανωμένης βάσης του κόμματος με την κοινωνική δυναμική του. Επίσης στην Κ.Ε. αναμένεται να εκλεγεί νέος γραμματέας και να συμπληρωθούν οι κενές θέσεις της Π.Γ.

Ενιαίο κέντρο κυβέρνησης και κόμματος η Π.Γ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της "Αυγής", οι κενές θέσεις της Π.Γ. (υπάρχουν έξι τέτοιες θέσεις μετά τις αποχωρήσεις του Αυγούστου, αλλά και άλλη μία του Χρ. Παπαδόπουλου, που φέρεται να επιθυμεί να μην συνεχίσει στην Π.Γ., καθώς εκλέχθηκε βουλευτής) θα πληρωθούν από στελέχη του κόμματος χωρίς συμμετοχή στην κυβέρνηση. Επιπλέον τα μέλη της Π.Γ. θα αυξηθούν κατά πάσα πιθανότητα από 13 σε 17 με στόχο να μετέχουν σε αυτή 3-4 μέλη της κυβέρνησης με ιδιαίτερο βάρος (ίσως ο Ν. Βούτσης να είναι ένα από αυτά), τα οποία θα έχουν πλήρη διακαιώματα λόγου και ψήφου, αλλά όχι οργανωτικές χρεώσεις, προκειμένου να μην αποσπαστούν από τα κυβερνητικά τους καθήκοντα. Επιδιώκεται δε να γίνει κοινή πρόταση για όλα τα νέα μέλη της Π.Γ., τα οποία θα εκλεγούν τελικά με απόφαση της Κ.Ε. Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η Γραμματεία να αποτελέσει στο εξής ένα ενιαίο κέντρο κυβέρνησης και κόμματος που θα επιλύει όλα τα μείζονα ζητήματα, γι' αυτό επιδιώκεται να έχει το απαραίτητο κύρος.
Όπως όλα δείχνουν ο μεταβατικός γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο Παναγιώτης Ρήγας, ο οποίος εκτιμάται από όλες τις πλευρές για την κομματική και συνθετική προσέγγισή του, ενώ θεωρείται ότι έχει και τη ζητούμενη εμπειρία σε οργανωτικά ζητήματα.
Όπως εξηγούν στελέχη του κόμματος, τα διακυβεύματα για το επόμενο διάστημα είναι οργανωτικά (ανασυγκρότηση οργανώσεων, καμπάνια εγγραφής νέων μελών) και πολιτικά και συγκεκριμένα, με κορύφωση το συνέδριο, να γίνει η συζήτηση στα όργανα και κυρίως στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο σχέδιο του κόμματος στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.