Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Προστασία της εργασίας και ενίσχυση της απασχόλησης

Τα εργασιακά δικαιώματα βρέθηκαν στο επίκεντρο των μνημονιακών πολιτικών των τελευταίων ετών καθώς η διάλυση των εργασιακών σχέσεων συνιστά τον πυρήνα του ακραίου νεοφιλελεύθερου πειράματος που εφαρμόστηκε κατά τρόπο βίαιο σε βάρος του λαού μας.

Σε απόλυτη αντίθεση με το νεοφιλελεύθερο δόγμα, στο στρατηγικό όραμα του ΣΥΡΙΖΑ, η εγγύηση της αυτοδύναμης προστασίας των εργαζομένων σε συνδυασμό με
την θεσμική αναβάθμιση των όρων εργασίας συνιστούν τους βασικούς παράγοντες της αυξημένης παραγωγικότητας και ενίσχυσης της οικονομίας.

Ο συμβιβασμός και οι προοπτικές που διανοίγονται

Η άμεση αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων  που καταργήθηκαν τα τελευταία χρόνια βρέθηκε στο επίκεντρο μιας μάχης που δεν κατορθώσαμε να κερδίσουμε το σύντομο διάστημα της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαπραγματευτήκαμε όμως σκληρά και πετύχαμε η νέα συμφωνία όχι μόνο να μην περιλαμβάνει μέτρα απορρύθμισης της εργασίας αλλά να περιέχει σαφή αναφορά για τη δημιουργία  θεσμικού πλαισίου για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις  που στην ουσία είχε καταργηθεί τα προηγούμενα χρόνια.


Η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς πέτυχε:


ü      Την ανάσχεση της γενικευμένης απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων.
ü      Την προστασία των θεσμικών όρων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλο το 2015.
ü      Την κατάργηση του αντιδημοκρατικού θεσμού της πολιτικής επιστράτευσης των απεργών
ü      Την αναβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων, ώστε να περιοριστεί η μαύρη εργασία και η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς.
ü      Την ακύρωση των απολύσεων στον δημόσιο τομέα και την επαναπρόσληψη των αδίκως απολυθέντων.
ü      Την ακύρωση των ομαδικών απολύσεων στο Μετρό Θεσσαλονίκης.
ü      Την εφ’ άπαξ επιδότηση ανέργων, απολυμένων εργαζομένων μέσω των σχετικών πιστώσεων του ΟΑΕΔ.
ü      Τον τερματισμό της  κατασπατάλησης των χρημάτων από τα προγράμματα κατάρτισης και την αύξηση του ποσοστού που πηγαίνει στους άνεργους  από 25-40% σε 60-75%.


Προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ

·        Προωθούμε νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, το συνδικαλιστικό νόμο και την προστασία των εργαζομένων από τις ομαδικές απολύσεις, σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου και τη συνδρομή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 

·        Φέρνουμε άμεσα προς ψήφιση τον αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

·        Υιοθετούμε νέο νομοθετικό πλαίσιο που επαναρρυθμίζει το πεδίο των συλλογικών διαπραγματεύσεων ώστε  μέσω αυτών να αποκατασταθούν εργασιακά δικαιώματα και να υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού. 

·        Συνεχίζουμε την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ με πρωτοβουλίες άμεσης ενίσχυσης σε προσωπικό, αναδιοργάνωση υπηρεσιών και νομοθετικές παρεμβάσεις για  καλύτερη λειτουργία του Σώματος.

·        Διασφαλίζουμε την αποτελεσματική δικαστική και εξωδικαστική προστασία των μισθωτών και την επιτάχυνση διαδικασιών επίλυσης των εργατικών υποθέσεων με  θεσμικές παρεμβάσεις.



Βιώσιμη και αξιοπρεπής Κοινωνική Ασφάλιση


Η διεκδίκηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι  ένα δημόσιο και καθολικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με αναδιανεμητικό χαρακτήρα και δεν περιορίζεται στις εγγυήσεις για την επαρκή χρηματοδότηση. Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού αποτελεί τμήμα μιας συνολικότερης προσπάθειας ενίσχυσης του κράτους πρόνοιας, των κοινωνικών δομών, καταπολέμησης των κοινωνικών ανισοτήτων και εξάλειψη της φτώχειας.

Ο συμβιβασμός και οι προοπτικές που διανοίγονται

Στην διαπραγμάτευση πετύχαμε να μας δοθεί η δυνατότητα να διαμορφώσουμε μια δική μας εναλλακτική πρόταση μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού σε αντικατάσταση των μνημονιακών μέτρων που προβλέπουν εφαρμογή της αντιασφαλιστικής νομοθεσίας ΠΑΣΟΚ-Νέας Δημοκρατίας του 2010 και 2012

 Γι αυτό τον λόγο συγκροτήθηκε ήδη στο υπουργείο Εργασίας μια ειδική επιτροπή με αντικείμενο την υποβολή εναλλακτικών προτάσεων στην κατεύθυνση αυτή. Οι προτάσεις αυτές θα  τεθούν σε ευρύτατη διαβούλευση και θα αποτελέσουν τη βάση ενός εθνικού σχεδίου για ένα δίκαιο και βιώσιμο συνταξιοδοτικό σύστημα με την εφαρμογή του οποίου θα αντικατασταθούν οι επώδυνες πλευρές της συμφωνίας . 

Η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς πέτυχε:

ü      Με τη ρύθμιση των 100 δόσεων στα ασφαλιστικά ταμεία δόθηκε καθοριστική «ανάσα» στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στους αυτοαπασχολούμενους και στα ασφαλιστικά ταμεία και απεγκλωβίστηκαν  χιλιάδες ασφαλισμένοι  που λόγω των οφειλών τους δεν μπορούσαν να βγουν σε σύνταξη.

ü      Αποποινικοποίηση των οφειλών των αυτοαπασχολουμένων προς τα ασφαλιστικά ταμεία και μείωση των ασφαλιστικών τους εισφορών με τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας να επιλέγουν ως τρεις χαμηλότερες ασφαλιστικές κλάσεις

ü      Διατήρηση των ίδιων εισοδηματικών κριτηρίων για χορήγηση ΕΚΑΣ  για το 2015, και αντιστάθμιση των σταδιακών μειώσεων (μέχρι το 2019)  με σαφή αναφορά μέσα στη συμφωνία για υιοθέτηση παράλληλων μέτρων στήριξης.

ü      Κατάργηση χαριστικών νομοθετικών ρυθμίσεων για μεγαλοοφειλέτες

ü       Απλοποίηση της λειτουργίας των ΚΕΠΑ με την καθιέρωση νέου, βελτιωμένου συστήματος παροχής και παρακολούθησης των αναπηρικών συντάξεων.

ü      Παράταση συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας καθώς και χορήγηση προνοιακού επιδόματος και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε περιπτώσεις λήξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος και εφόσον εκκρεμεί  στα ΚΕΠΑ ιατρική κρίση, χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων.


Προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ

·         Καθιέρωση ενός νέου κοινωνικά δίκαιου ασφαλιστικού συστήματος με καλύτερη ισορροπία μεταξύ των γενεών και εξασφάλιση όλων των συνταξιούχων από τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

·        Σύνδεση ασφαλιστικών εισφορών με εισοδηματικά κριτήρια για τους αυτοαπασχολούμενους με κατεύθυνση την επιβάρυνση των υψηλών εισοδημάτων  και τη μείωση εισφορών για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα

·        Καταπολέμηση της “μαυρης” εργασίας με τη δημιουργία εθνικού σχεδίου για τη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος  της ανασφάλιστης  και υπο- ασφαλισμένης εργασίας. Στήριξη, στελέχωση και ενίσχυση των  ελεγκτικών μηχανισμών και    βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων με νομοθετικές παρεμβάσεις, χρήση των πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου εργασίας και ενεργή  συμμετοχή  συνδικαλιστικών οργανώσεων και εργαζομένων.

·        Πλήρης ηλεκτρονική διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων των ασφαλιστικών ταμείων και διασύνδεσή τους με τα ΚΕΠ προκειμένου να επιτευχθεί η ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.


·        Δυνατότητα συμψηφισμού απαιτήσεων μεταξύ ασφαλισμένων και Δημοσίου ώστε να διευκολύνεται η εκπλήρωση των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων.


·         Διεύρυνση των κοινωνικών παροχών προς τους συνταξιούχους (δωρεάν διανομή ετήσιων καρτών μετακίνησης στα ΜΜΜ με εισοδηματικά κριτήρια, διεύρυνση των κοινωνικών τιμολογίων της ΔΕΗ κλπ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.